JÄGAREXAMEN – vår UTBILDNING

Välj rätt väg in i jakten

Valet av utbildning är av avgörande betydelse. Som i alla grupper finns det olika åsikter om en massa saker. Så även i jakten. Men frågar vi Sveriges jägarkår om marknadens kortaste jägarexamenspaket är tillräckligt för att bli jägare så är alla för en gångs skull överens. Svaret blir ett rungande nej. 

Men varför finns det sådana lösningar då? Jo, för att det är Naturvårdsverket som ställer kraven på vad man ska kunna för att få börja jaga. De bryr sig inte om kunskapen som gör dig till en framgångsrik jägare, att du kan ta tillvara på ditt kött eller att du förvaltar viltet bra. De agerar ur samhällets kravställan och bryr sig främst om säkerheten och etiken, inte att du blir en framgångsrik och klokt förvaltande jägare. 

Därför kan du i princip ta examen genom att bara plugga själv och övningsskjuta på en bana samt avlägga efterföljande prov. Examen får du, men är du jägare? Kommer andra att betrakta dig som jägare och låta dig vara med i deras jaktlag? 

Vårt paket erbjuder dig en riklig grund av rätt komponenter att stå på med en pedagogik som gör att du verkligen lär dig saker för livet. 

Du får, förutom examen, dessutom företräde in i Jaktkunskaps Utbildningsjakter och därmed en ytterligare rejäl plattform att stå på med fortsatt praktisk utbildning i kombination med jakt och mentorskap. Då får du också extra intyg som ska bidra till att få dina framtida jaktkamrater att förstå att du har tagit den långsiktiga vägen in och kan önska dig ett extra välkomnande i deras gemenskap. 

Se gärna vår film ”Så blir du jägare via jägarexamen”

Följ med fem tjejer och killar på deras väg mot att bli jägare. Från nyfikenhet, via jägarexamen till första tiden i skogen med bössan i hand. Vi hoppas du ska få en känsla för hur det går till och kanske själv ta steget in i jakten. En film från 2017 om vår utbildning, ligger på vår Youtube kanal, där du kan finna fler filmer om jakt.